friends-maitrivriendschap

In het Tibetaans Boeddhisme bestaat een term die mij enorm heeft geïnspireerd: maitri. Vrij vertaald betekent het: onvoorwaardelijke vriendschap met jezelf sluiten. Nou kan dat natuurlijk opgevat worden als dat je jezelf een prachtig schepsel vindt en het beste gezelschap voor jezelf zou zijn, maar zo zou ik het niet willen interpreteren. Ik zie het als ‘jezelf niet afvallen”. Je ‘zelf’ niet ondermijnen, saboteren. Geen scheldcanonades aan jezelf. Geen ‘please’ gedrag naar anderen. Geen onnodig drama wanneer de zaken niet gaan zoals ik ze me zou wensen.

Met name vrouwen hebben er een handje van om zichzelf weg te cijferen, te verontschuldigen, in de teleurstelling schieten, het slachtofferschap aan te nemen, zichzelf naar beneden te halen wanneer er kritiek te verwerken is. Voor mij heeft de kennismaking met het woord ‘maitri’ een inzicht gegeven dat ik elke dag opnieuw toepas. Vriendelijk blijven naar mezelf, door dik en dun gaan met mijn ‘zelf’. Dat houdt tevens in dat ik mijn fouten onderken. Kritiek incasseer. Sterk blijf als ik zwaktes toegeef of blunders bega.

Hiermee schets ik een ideaalbeeld. In het dagelijkse leven vergeet ik de term ‘maitri’ nog wel es als er een conflict in de lucht hangt. Voordat ik het weet loop ik mezelf al te verontschuldigen, of zielig te vinden, of juist op te jutten, bewijzen te vergaren dat ik het heus bij het rechte eind heb. Herkent u dat? Dan..in ene…die herinneringen: oh, ja…maitri. Vrienden blijven met mijzelf. Rustig aan maar. Diep in-en uitademen, ruimte tussen de gedachten plaatsen. En nog eens kijken naar de situatie. Werd ik echt aangevallen? Werd ik echt afgevallen? Welnee, ik liet mezelf in de steek. Das nie handig. Maitri dus op de krijgersvloer, dus ‘gewoon’ – om met de toneelschrijver Samuel Beckett te eindigen- “next time fail better.” Die [letterlijk fysieke] houding [aanleren], dat je een volgende keer ander gedrag kan vertonen als je iets moet incasseren. Dat is de uitdaging van een Warrior d’amour: Niet treuren of sippen of je verstoppen omdat je bang bent fouten te maken! Juist de wereld in blijven stappen en elke kans beetpakken om anders te reageren dan je gewoonte het wil doen. M.a.w. niet meer bevreesd zijn voor mogelijk ongemak.

Die houding valt te leren in een ontmoeting met Warriors d’amour!

Korte uitleg van het begrip maitri door Pema Chodron